Иконостаси, владишки тронове, витражи, аналои, мощехранителници, проскинитарии и друга църковна мебел

Иконостас при храм „Света Троица” – Атон – 2014 г.

Това е поредният 18-ти иконостас, по авторски проект на Пламен Минчев. Монтиран е в храма „Света Троица” - построен да служи като храм-изповедалня в манастирския комплекс „Св. Великомъченик Георги – Зограф” – на Атон. Иконостасът представя композиция от растителни и животински орнаменти, изпълнени ажурно или на фон – лозници с гроздове и вплетени в тях листа, цветя и птици и митологични същества. Изработен е изцяло от масивен орех, с ръчна дърворезба и позлата на орнаментите с 22 К двойнодукатно злато.

 

Иконостас при храм „Св. Пантелеймон” – с. Рибарица, обл. Ловеч – 2011 г.

Иконостасът за храм „Св. Пантелеймон” в с. Рибарица е изработен от орех. Резбата е ръчна – изключително богата и прецизна в стила на традиционната българска църковна дърворезба. Това е деветият иконостас, изработен по авторски проект на Пламен Минчев. Подиконните табли са с изящно преплетени лозници, които преминават и върху колоните, ограждащи иконите от царския ред. Над тях е редът на птиците, скулптури на орли, пазители и двойки птици, които славят Бога. Цветен фриз отделя реда на апостолските икони от върхушката. В нея на три нива са разположени: фриз с птици и елени с кръст на рогата, над него – фриз с грифони – зооморфен код на Христос и ламите-пазители на Кръста. Всички икони са канонични, православни, полетата около образите са с позлата 23 карата. Височината на иконостаса е 6.8 м, а ширината 7 м.

 

Иконостас при храм „Св. Власий” – гр. Велинград – 2014 г.

Храмът св. Власий – гр. Велинград – е изграден до най-горещия извор с целебна вода, наречен „Власа”- на мястото, където преди години е имало светилище на св. Власий. Храмът е изцяло изписан с български светци – св.Петка и св. Марина, св. Кл. Охридски и св. Иван Рилски. Веднага до входа са и братята лечители- св. Кузма и св. Дамян, а срещу тях – св. Константин и св.Елена. Иконостасът е изцяло от масивен орех с богата ръчна дърворезба. Подиконните табли са с птици и виещи се лозови клонки с тежки гроздове. Над Царските икони е разположен фриз с виеща се лозница, а най-отгоре е върхушката – с лами в основата на кръста и птици, които възхваляват Бога.

 

Иконостас при храм „Св. Димитър” – с. Орлова Могила, обл. Добрич – 2013 г.

През 2013 в с. Орлова Могила, Добричко за пръв път бе издигнат православен храм, посветен на Св. Димитър. Иконостасът е от орех, с размери 4/3.5м. Птици и гроздове са изобразени на подиконните табли, а двубоят – Ламя-Птица е разгърнат на олтарните двери, на резбования фриз под Апостолските икони и на върхушката в основата на Кръста. Изписването на храма е канонично – представени са сцени от живота на Христос – Св.Кръщение, Преображение Господне, Възкресение и Възнесение. На купола е изобразен Христос Пантократор, на арките – четирите Архангела, а в олтара – благославящият образ на Св. Богородица.

 

Иконостас при храм „Св. Вмч. Димитрий” – гр. Генерал Тошево – 2013 г.

Дърворезбените елементи на иконостаса в храм „Св. Вмч. Димитрий” – гр. Генерал Тошево са изработени от орех. Запазена е оригиналната носеща конструкция и царските двери. Апостолският ред икони е отделен от Царския с резбован фриз с лами. В основата на кръста са птици пред ваза с цветя. Иконостасът е с разбери 10/6м.

 

Иконостас при храм „Св. Димитър” – с. Гурково, обл. Добрич – 2013 г.

Храмът в с. Гурково, Добричка област е изграден през 1832г, бил е опожарен и е възстановен в края на 19в. Иконите са оригинални, от т.нар Преславска школа. Иконостасът е изцяло от орех. Олтарните двери, както и Кръста - Разпятие с Ламите в основата му, са точно копие на запазените оригинали. Резбовани колони подпират ажурно резбованият фриз с птици, цветя и грозде, който отделя Царските икони от Апостолския ред. Върхушката е от две части – резбован фриз с лози и Корона с цветя и птици. Иконостасът е с размери 7/5.6м.

 

Иконостас при храм „Рождество Богородично” – с. Лозенец, обл. Добрич – 2012 г.

Иконостасът е изработен от масивен орех и е с размери 7.05/4.20 м. Дверите са точно копие на съществуващите стари, които са съхранени и консервирани. Реставрирани са и иконите от царския ред. По желание на дарителите - на иконастаса са изобразени само гроздове и птици, без лами и змейове, които са знаци на хтоничното, за да се съхрани и повтори името на селото - Лозенец. А Лозата е знак за безсмъртие и растителен код на Исус Христос.

 

Иконостас при храм „Св. Александър Невски” – с. Житница, обл. Добрич – 2012 г.

Иконостасът в Житница е в новопостроения храм „Св. Александър Невски”. Ширина - 6.50 м, височина - 5.45 м. Изработен е от масивен орех. Резбата е изцяло ръчна. Откроява се върхушката - върху пищна композиция от цветя и гроздове са кацнали крилатите Лами - пазители на Кръста. Иконите са рисувани по класическа технология - темпера върху дърво и са позлатени с 22 каратово злато.

 

Иконостас при храм „Св. Василий” – гр. Русе – 2011 г.

Това е поредният – десети - изработен и монтиран иконостас от „Грифон-М” – за болничният параклис „Св. Василий Велики” в гр. Русе. Проектът е на Пламен Минчев, който продължава авторските си разработки на традиционната църковна дърворезба. Основен свързващ елемент между различните нива на иконостаса е лозата с гроздовете. Растителният знак на Иисус Христос е лозата. /”Аз съм лозата, вие пръчките, който пребъдва в Мене , и Аз в него, той дава много плод... Йоан 15:5” / Тежки гроздове и извити лозови листи в сложна плетеница с цветя украсяват подиконните табли, пластичните олтарни двери, резбованите полукръгли колони и фриза, който отделя апостолския ред с икони. Интересно е решението в централната част на иконостаса – изобразени са три двойки птици, около три различни кръста – на три нива – символ на триделното време-пространство и властта на Христос над Ада, над нашия човешки свят и на Небето – преди, сега и завинаги. Иконостасът е изработен от месивен орех и е с размери 4.50/ 4.30 м. Дърворезбата е ръчна.

 

Иконостас при храм „Св. Рождество Богородично” – с. Змеево, обл. Добрич – 2010 г.

Иконостасът за храм „Св. Рождество Богородично” в с. Змеево е изработен от орех по проект на Пламен Минчев. На подиконните табли са резбовани сложни плетеници с кръстове. Подобна, но по-сложна композиция с кръстове има и над реда с царските икони. Птица и змей са преплепени около Чашата на изобилието на царските двери. На върхушката са изобразени символично мрежите, с които рибарите – апостоли ловят душите на хората. Височината на иконостаса е 5.8 м, а ширината – 6 м.

 

Иконостас при храм „Св. Климент Охридски” – гр. Добрич – 2010 г.

Иконостасът за храм „Св. Климент Охридски” в гр. Добрич е изработен от орех. Олтарните двери са отрупани с преплетени гроздове и листа, а между тях се бият грифон и люспест змей, за да може спокойно, кацнала на клонка, птица да възпее кръста. Два ажурни фриза ограждат реда с апостолските икони. На долния ред са изобразени птици, грифони и елени между виещи се лози с тежки гроздове. На горния ред – само птици, цветя и грозде. В основата на върхушката са ламите-пазители, а най-отгоре – отново птици, които славят Бога. Двете странични рипиди са богато орнамнтирани с растителни мотиви. Височина на иконостаса – 6.80 м, ширина – 6.50 м.

 

Владишки трон за храм „Св. Климент Охридски” – гр. Добрич – 2010 г.

Владишкият трон за храм „Св. Климент Охридски” е изработен от орех. Пространството е символично защитено на три нива по вертикала – най-отдолу, в основата на трона, са крилатите лъвове, по средата грифони и отгоре – орли. От четирите страни на купола на трона за изобразени двойки птици пред цвете – знак на живота.

 

Аналои за храм-паметник „Рождество Христово” – гр. Шипка – 2010 г.

Аналоите за храм-паметник „Рождество Христово” в с. Шипка са изработени от орех, изцяло позлатен. Спазен е стилът на руската църковна дърворезба, като орнаментите са съобразени със съществуващи в храма дърворезби. Височина на аналой – 3.8 м, ширина – 1.1 м.

 

Иконостас при храм „Св. Успение Богородично” – гр. Нова Загора – 2009 г.

Иконостасът за храм „Св. Успение Богородично” в гр. Нова Загора е изработен от орех, като са запазени старите икони от 1875 г. Резбата е ръчна. Проектът е на Пламен Минчев. Колоните около иконите от царския ред са от месинг - с изображения на митични животни – камили, грифони и птици. Интересна е върхушката на иконостаса – двоен цветен венец разделя птици, събрани до Чашата на изобилието и ламите, разположени в основата на Кръста. Най-отгоре – отново птици възхавляват Бога. Височина 6.60 м, ширина 7 м.

 

Иконостас при храм „Св. Иван Рилски” – с. Стожер, обл. Добрич – 2009 г.

Иконостасът за храм „Св. Иван Рилски” в с. Стожер е изработен от орех по проект на Пламен Минчев. Тук резбата е по-семпла, но над входа се издига прекрасна композиция – пееща птица е кацнала на крилото на змей, който стои в подножието на кръста. Иконите от царския ред изобразяват светците в цял ръст (темпера върху дърво и позлата 23 карата). Запазени и реставрирани са царските двери, рисувани в началото на миналия век.

 

Иконостас за манасир „Св. Пр. Илия” – с. Александрия, обл. Добрич – 2009 г.

Иконостасът за манасир „Св. Пр. Илия” в с. Александрия е изработен от орех по проект на Пламен Минчев. Иконостасът има два престола – на св. пр. Илия и на св. пр. Елисей. Подиконните табли с изрисувани старозаветни сцени са с богата плетеница от листа и гроздове. На колоните от месинг са изобразени лозови листа и гроздове. На четирите върхушки в изящни композиции с цветя и листи са изобразени митични двубои между и грифон и змей. Грифони пазят и входа към олтара – най-святото място в храма. Иконите са канонични, рисувани с темпера върху дърво и позлатени с 23 карата злато.

 

Иконостас при храм „Св. Мина” – гр. Велико Търново – 2008 г.

Иконостасът за храм „Св. Мина” в гр. Велико Търново е изработен от орех по проект на Пламен Минчев. Специалната конструкция на иконостаса го „разширява“ и оформя красив таван над входа. Богато резбованите фризове с лози и птици алегорично посочват Майката и Светото семейство – птица е наведена над яйцето си или храни малкото пиленце и две птици поделят зърно грозде. На върхушката в сложна композиция с цветя и лозови листи люспестите лами и грифоните пазят кръста с Разпятието. Размери: височина 4.20 и ширина 4 м.

 

Иконостас за параклис „Св. Мина” – гр. Варна – 2008 г.

Иконостасът за параклис „Св. Мина” в гр. Варна е от орех с колони изцяло от месинг. По проект на Пламен Минчев. Иконостасът не е голям – 4.20 м, но е изключително изящен. Царските двери са с богата и многопластова дърворезба. Фантастичната компоцизия на венчилката включва лозови листи, гроздове и митични животни – лами, птици, грифони и елени. Иконите са рисувани по класическата технология – темпера върху дърво, позлатата е 23 карата.

 

Иконостас при параклис „Св. Трифон” при храм „Св.св.Кирил и Методий” – гр Будапеща, Унгария – 2000 г.

Иконостасът за българския православен храм „Св. Трифон” в гр. Будапеща е изработен от орех. Шестте подиконни табли са украсени с дълбока резба на фон – в центъра на всяка от тях стои месингово изображение на митично същество – двуглав орел, еднорог, грифон, който се бори със змия, крилат лъв, змей, чиято опашка завършва с глава на птица и т.н. Митологични персонажи има и по месинговите колони, тук преплетени с лозницата – знак на Христос. На царските двери във вечен фантастичен двубой са изобразени змей и птица. Друга птица – майка, знак на Богородица, е изобразена приведена над яйцето си, сякаш да го запази и спаси. Невероятни плетеници от цветя украсяват пространството над царските икони. Най-богато орнаментирана е върхушката на иконостаса – отново има борба на змей и грифон, явява се и елен с кръст между рогата – знак на Христос, птици, които славят Бога и са стъпили без страх върху пламъците, които излизат от устата на ламите в основата на кръста. Височината на иконостаса е 2.70 м, а ширината 6.80 м.

 

Аналои, мощехранителници, витражи и др.

Изработваме по поръчка витражи, аналои, мощехранителници, проскинитарии и друга църковна мебел

 

Стенописи

 

Църковни двери - Храм „Св. Троица” – гр. Добрич

 

 

© 2011 ЕТ Грифон-М : Всички права върху дизайна и съдържанието на тази страница са запазени. Забранено е копирането и публикуването на съдържанието или части от него без съгласието на притежателите на авторските права.